Vlooien en teken

Wat zijn het precies?

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo. De kattenvlo zit niet alleen op katten maar ook op honden. Dit geldt ook voor de hondenvlo, die zitten namelijk ook op katten.       

De cyclus van de vlo

Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben.(dus uw hond gestoken hebben). Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na twee tot vier dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na twee tot drie weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1,5 jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een heleboel invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n zes weken in beslag.

Huisdier en omgeving

In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.

Een heel klein deel van de cyclusbestaat dus uit de volwassen vlooien. Verreweg het grootste deel bestaat uit de eitjes en de larven die in de omgeving zitten. Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiële rol speelt bij de vlooienbestrijding.

Waarom vlooien bestrijden?

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

Jeuk

Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben en bijten.

Wormen

Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.

Vlooienallergie

Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.

Vlooien voorkomen en/of bestrijden

Er zijn diverse producten die werkzaam zijn tegen vlooien. Zoals druppels, tabletten, injecties en banden. Afhankelijk van uw situatie adviseren wij u graag. Bel ons gerust voor meer informatie over deze middelen tegen vlooien.

Vlooienkam

Het is natuurlijk ook goed om met behulp van een speciale vlooienkam de vlooien te verwijderen. 

Alles over teken

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die doormiddel van het zuigen van bloed ziektes kunnen overbrengen naar uw hond. Teken kunnen zich schuilhouden in de vrije natuur, het stadpark maar ook in het hoge gras bij u in de tuin.

Het is belangrijk om uw hond goed te controleren op de aanwezigheid van teken, hoe sneller ze verwijderd worden hoe kleiner de kans op het overbrengen van ziektes.

Teken bestrijden

Er zijn diverse bestrijdingsmiddelen in de handel om de teken te doden. Naast druppels, sprays en banden is er nu ook een tablet die drie maanden zorgt voor een vlo en teekvrije hond. De tablet is zeer eenvoudig toe te dienen samen met wat voer wat de opname van het middel in de darmen bevordert. Bespreek de mogelijkheden tijdens de jaarlijkse controle of bel ons voor advies.

Terug naar Behandelingen