Katten

Als u nog geen kat heeft

Waar moet u vooraf rekening mee houden

Bedenk vooraf of u een kater of een poes gaat aanschaffen of u een kitten of een volwassen kat wil hebben. Beide hebben voor en nadelen: Kittens zijn leuk maar moeten nog alles leren. Volwassen katten zijn vaak al wat rustiger en hun gedrag is beter in te schatten.

Waar kan ik een kitten aanschaffen

Kittens worden vaak aangeboden door particulieren in de krant of op internet. Ga altijd eerst kijken en beslis niet te snel. Om een indruk te krijgen van de gezondheid van een kitten kunt u letten op de levendigheid, het al of niet hebben van vieze ogen. Gezonde kittens zijn speels en hebben geen pusogen. Laat uw kitten na aanschaf altijd controleren door een dierenarts. Hij of zij kan u informeren over de benodigde vaccinaties, ontworming etc.

Volwassen katten worden vaak aangeboden in een asiel maar ook via de krant en op internet. Vraag altijd naar de reden van afstand. Volwassen katten behoren ieder jaar voldoende te zijn gevaccineerd. Katten die jaarlijks worden gecontroleerd door een dierenarts en gevaccineerd zijn hebben altijd een paspoort.

Gratis kittenconsult

Proficiat met uw kat! Indien u een kitten heeft kunt u vrijblijvend bij ons een afspraak maken voor een gratis kittenconsult.

 

Een van onze assistentes zal al uw vragen beantwoorden en u voorlichten betreffende vaccinaties, gezondheidscontroles, etc. Ook ontvangt u een welkomspakket voor uw kitten!

 

Maak nu een afspraak

 

U kunt telefonisch een afspraak maken voor het gratis kittenconsult op telefoonnummer 040 - 248 03 66.

Bel 040 - 248 03 66
  • De jaarlijkse controle
  • Vaccinaties
  • Ontworming
  • Vlooien en teken
  • Chippen
  • Operaties
  • Gebitsreiniging
  • Echografie

De jaarlijkse controle

Zorg die u voor uw kat kunt verwachten

Vaak zijn kittens bij de aanschaf al volledig geënt. Dit kunt u controleren door het paspoort of vaccinatieboekje te (laten) controleren. Kittens dienen op negen en twaalf weken gevaccineerd te zijn en ontwormd. Op het gratis kittenconsult wordt het vaccinatieschema met u doorgesproken. Volwassen katten die u via een asiel aanschaft zijn meestal gecontroleerd door een dierenarts en gevaccineerd.

Het is verstandig om uw kat éénmaal per jaar te laten controleren door een dierenarts, zo voorkomt u gezondheidsproblemen.

Vaccinaties

Het is verstandig om uw kat ieder jaar te laten vaccineren. Wij hanteren het systeem van "enten op maat" , dat wil zeggen dat we kijken welke vaccinaties in uw geval noodzakelijk zijn.

Meer informatie over vaccinaties

Ontworming

Het is belangrijk om uw huisdier regelmatig te ontwormen. Wormen zijn overdraagbaar naar mensen, met name kinderen en ouderen zijn extra vatbaar. Katten die buiten komen dienen vier keer per jaar te worden ontwormd. Binnen katten minimaal twee keer per jaar.

Meer informatie over ontworming

Vlooien en teken

Katten kunnen het gehele jaar door in aanraking komen met vlooien en teken. Het is dan ook belangrijk om deze op een goede manier te bestrijden. De dierenarts beschikt over de meest moderne middelen voor de bestrijding van deze parasieten. Katten zijn veel gevoeliger voor bepaalde bestrijdingsmiddelen dan honden. Gebruik nooit zo maar een middel van de hond voor uw kat.

Teken zijn een minder groot probleem bij katten dan bij honden. Gelukkig maar want er zijn maar weinig effectieve bestrijdingsmiddelen voor teken bij de kat. Zoals gezegd zijn katten uiterst gevoelige dieren als het om bestrijdingsmiddelen gaat. Buiten katten kunnen soms onder de kleine teekjes zitten als ze door het lange gras aan het jagen zijn geweest. Ziet u teken bij uw kat (meestal rond de kop) neem dan contact op met ons voor advies.

Meer informatie over vlooien en teken

Chippen

Tegenwoordig is er een unieke identificatie methode: de elektronische chip. Vanwege de lange naam wordt het elektronisch identificeren ook wel “chippen” genoemd. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen, unieke code. De chip is kleiner dan een eurocent, maar voor u en uw huisdier goud waard!

Meer informatie over chippen

Operaties

Mocht uw huisdier een operatie moeten ondergaan dan is een goede voorbereiding essentieel. Tijdens het maken van de afspraak krijgt u van ons een brief mee met alle noodzakelijke informatie. Als u de afspraak telefonisch maakt wordt aan u gevraagd om online een narcoseformulier in te vullen en dit aan ons te mailen.

Op de dag van de operatie moet u de brief meenemen (het online formulier is reeds in ons bezit). De brief of het online formulier wordt samen met u doorgesproken voor aanvang van de operatie. Vermeld op het formulier alle voor u belangrijke zaken dit voorkomt problemen.

Wij verrichten regelmatig enkele standaard operaties, voor informatie hier over maak uw keuze:

Gebitsreiniging

Katten kunnen op oude, maar ook op jonge leeftijd gebitsproblemen krijgen. Ontstekingen van het tandvlees komen relatief veel voor. Het tandvlees is dan rood en gezwollen. Ook kunnen katten tandsteen krijgen met name op de achterste kiezen.

Met name bij jonge katten zien we af en toe een afwijking aan het tandvlees waarbij een dusdanig ernstige ontstekingsreactie aanwezig is dat vaak de enige oplossing bestaat uit het verwijderden van alle tanden en kiezen.

Katten laten vaak niet toe om hun tanden te poetsen, het gaat in ieder geval een stuk moeilijker dan bij honden. Er bestaan wel speciale brokken om de vorming van tandsteen te voorkomen. Onze praktijk heeft ook een peoder wat u door het eten kan doen om tandplak te verminderen.

Tijdens de jaarlijkse controle wordt het gebit van uw kat gecontroleerd op afwijkingen. Zo nodig adviseren wij u om het gebit onder een roesje te laten schoonmaken.

Meer over gebitsreiniging

Echografie

Onze praktijk beschikt over een uiterst modern echografieapparaat. De meest bekende indicaties om een echo te maken zijn: pijn in de buik, abnormale structuren in de buik, vermoeden van een hartprobleem. Echografie is een moderne en veilige manier voor het onderzoek van abdomen (buik) en thorax (borstholte).

Meer informatie over echografie