Jeuk is een veel voorkomende klacht bij katten. Daar zijn verschillende oorzaken voor:
Een vlooienbesmetting is de meest voorkomende oorzaak voor het hebben van jeuk. Vlooien komen gedurende het hele jaar voor, waardoor u als eigenaar daar zeker op moet blijven letten. Voornamelijk krabben de dieren aan hun rug en zij. Mocht uw dier vlooien hebben, is het belangrijk om maandelijks iets tegen die vlooien te doen. Daarvoor zijn diverse producten te verkrijgen (druppels, tabletten of vlooienbandjes), maar helaas werken niet alle producten even goed. Wij helpen en adviseren u graag.
Jeuk aan de oren komt ook geregeld voor. Uitwendige gehoorontstekingen door oormijten, bacteriën of iets geks (bv. een grasaar) in de oren zien we regelmatig. Het is belangrijk om bij jeuk aan de oren een afspraak te maken bij uw dierenarts, zodat deze met een otoscoop (oorkijker) diep in de gehoorgang kan kijken. Zodoende kan ook de juiste therapie toegepast worden.
Bij katten kan stress ook leiden tot overmatig poetsgedrag, wat eigenaren interpreteren als jeuk. De meest relaxt uitziende kat, zou wel eens stress kunnen hebben. Het kan zo heftig zijn dat katten zichzelf kaal likken. Een uitgebreide beoordeling of het daadwerkelijk stress is, is daarbij essentieel. Er zijn diverse “hulpmiddelen” om stress te verminderen/voorkomen. Wij helpen u graag verder.
Regelmatig zien we ook katten met een allergie, dit gaat bijna altijd gepaard met jeuk. Zij hebben dan voornamelijk jeuk tussen de tenen en in de oren, liezen en oksels.
Een allergie tegen vlooien komt nogal eens voor, voornamelijk bij katten. De jeuk kan dan zo heftig zijn, dan de kat zich letterlijk kapot krabt, tot bloedens toe. De plek waar er oppervlakkige wonden voorkomen zijn is het hals/nekgebied. Belangrijk bij een vlooienallergie is het bestrijden van de vlooien.
De allergie welke we ook redelijk gemakkelijk kunnen behandelen is de voedingsallergie. Het is een allergie tegen bepaalde eiwitten in de voeding. Belangrijk daarbij is een voeding te kiezen met een andere eiwitbron en niet zomaar een andere voeding kiezen in de winkel. Wij beschikken over diverse speciale hypoallergene voedingen (bv. op basis van plantaardige eiwitten, of zelfs insecteneiwitten) en adviseren u graag.
Allergie tegen allergenen (stofjes waarvoor iemand allergisch kan zijn) in de omgeving is een veel voorkomende oorzaak van jeuk. Allergenen waartegen dieren een allergie kunnen ontwikkelen zijn bv. graspollen of huisstofmijten. De diagnose is te stellen m.b.v. een bloedonderzoek.
Er bestaan diverse therapieën, afhankelijk van het dier en de eigenaar, maar helaas is de jeuk soms ook niet helemaal te onderdrukken.