Vaccinaties

Hond en kat

Het is verstandig om uw hond, kat of konijn één keer per jaar te laten vaccineren door uw dierenarts. Uw huisdier wordt dan meteen gewogen en helemaal nagekeken. Een pup wordt in de eerste drie maanden drie gevaccineerd een kittten twee keer. Daarna heeft uw hond of kat de jaarlijkse vaccinatie- en gezondheidscontrole nodig. Wij hanteren het systeem van 'enten op maat'. Dat wil zeggen dat we kijken welke vaccinaties uw huisdier in uw situatie nodig heeft. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van of uw huisdier mee gaat op vakantie of tijdens de vakantie in een pension verblijft.

Wij kunnen ook middels een bloedonderzoek bij uw hond controleren of de vaccinatie nog voldoende bescherming biedt. Dit kan via een test die we in de praktijk kunnen uitvoeren. Deze test is zinvol voor de Parvo, Hondenziekte en Leverziekte. Het is niet zinvol om de test voor de ziekte van Weil uit te voeren aangezien het advies nog steeds is om jaarlijks daartegen te vaccineren. Er bestaat nog geen test om de bescherming tegen besmettelijke hondenhoest te controleren.

Mocht u hierover nog vragen hebben, bel ons dan gerust!

Konijn

Er is sinds enige tijd een nieuwe vaccinatie beschikbaar voor uw konijn. Met deze vaccinatie is uw konijn een jaar lang beschermd tegen zowel Myxomatose als VHD en VHD2 door middel van één enkel prikje. Bescherming tegen deze virusziektes is erg belangrijk, aangezien ze beiden bijna altijd een dodelijke afloop hebben.  

Myxomatose

In Nederland komt Myxomatose veel voor bij wilde konijnen. De ziekte wordt door muggen overgebracht, dus ook konijnen die binnen zitten, lopen gevaar. Myxomatose komt meestal voor in het voorjaar tot de late nazomer. Typische verschijnselen zijn ontstoken en gezwollen ogen, neus en anus, benauwdheid en uiteindelijk een ernstig ziek konijn.

VHD (Viral Hemorrhagic Disease)

Het is een ziekte die ook veel bij wilde konijnen voorkomt. Het kan aan tamme konijnen worden overgedragen via direct contact met een ziek konijn of verspreid worden via vers geplukt gras of door vliegen. Typisch voor VHD zijn de inwendige bloedingen van diverse organen en een zeer snel ziekteverloop: het konijn kan dood gevonden worden met nog een pluk gras in zijn bekje. Sinds 2015 is er een tweede variant van dit virus in Europa aanwezig.

Het vaccineren tegen alle ziektes dient dus jaarlijks te gebeuren. U kunt ons bellen voor een afspraak.

Terug naar Behandelingen