Sterilisatie

Wat is steriliseren?

Bij het steriliseren van een teef of poes worden beide eierstokken (ovaria) weggenomen. In de diergeneeskunde spreekt men dus eigenlijk van een castratie (net zoals bij een reu, waar de beide testikels worden weggenomen), maar in de volksmond wordt ook wel sterilisatie gezegd. De baarmoeder (uterus) wordt niet weggenomen, alleen als deze afwijkend van omvang en vorm is, wat bijvoorbeeld het geval is bij een baarmoederontsteking (pyometra). In dat geval worden eierstokken en baarmoeder verwijderd.

Waarom steriliseren?

Voordelen van sterilisatie

De reden dat wij dierenartsen en assistentes voorstander zijn van steriliseren is dat er medisch gezien nog al wat voordelen zijn:

 • Geen kans meer op een pyometra (baarmoederontsteking)
 • Zeer kleine kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren
 • Verkleinde kans op het ontwikkelen van suikerziekte (diabetes mellitus)
 • Geen loopsheden meer
 • Geen schijnzwangerschappen meer (bij honden)
 • Geen "vervelende" krolsheden meer (bij poezen)

Nadelen van sterilisatie

 • Het narcoserisico. Elke narcose die we aan een hond of poes geven heeft een bepaald risico. Een gezonde hond of poes heeft een kleiner risico dan een zieke hond (bijvoorbeeld het opereren van een teef of poes met een pyometra). Het kleinere risico bij een gezonde hond of kat is gelukkig een heel klein risico.
 • Meer eetlust en minder energiebehoefte, dus minder voeding nodig. Als zij dan toch dezelfde hoeveelheid voeding krijgt als voor de operatie, wordt daarmee de kans dat de hond dikker wordt na de ingreep groter. Gelukkig kunt u als eigenaar daarin een grote rol spelen door haar een kwart van haar voeding minder te geven.
 • De teef of poes kan niet meer zwanger worden.
 • Een kleine kans op incontinentie, v.n.l. bij de grotere hondenrassen. Er zijn medicijnen die de incontinentie kunnen onderdrukken. Katten hebben hier minder last van.
 • Kleine kans op vachtveranderingen, v.n.l. bij grote, langharige hondenrassen. Katten hebben hier geen last van.

Wanneer steriliseren?

Het beste kan een teef of poes op jonge leeftijd gesteriliseerd worden, d.w.z. vóór de eerste loopsheid of krolsheid. Gemiddeld komt het erop neer dat een teef of poes op een leeftijd van zes tot zeven maanden geholpen kan worden. Als de teef of poes al een keer loops is geweest, kan het uiteraard ook nog en dan geldt hoe jonger ze is, hoe beter. Het moment van opereren is dan altijd tussen twee loopsheden in, d.w.z. twee tot drie maanden na de loopsheid.

Heeft u vragen?

Wij bespreken de situatie van uw huisdier graag met u en geven dan vrijblijvend advies voor een eventuele sterilisatie. U kunt onze assistente bereiken op: 040 - 248 03 66.

Terug naar Behandelingen
Narcoseformulier