Castratie

Waarom castreren?

Het beoogde effect van een castratie is het wegnemen van de in de testikels geproduceerde mannelijke hormonen. Deze mannelijke hormonen kunnen voor de reu (en de eigenaar) voor problemen zorgen.

De invloed van castratie

Castratie van een reu of kater kan invloed hebben op o.a.:

  • Het gedrag van de reu of kater. Sommige reuen kunnen wat dominanter zijn o.i.v de mannelijke hormonen.
  • De prostaat. Deze kan forser in omvang worden (hetgeen uw dierenarts rectaal kan controleren) en tot bloedverlies uit de penis leiden.
  • De voorhuid. Deze kan (bij bijna alle reuen) ontsteken wat leidt tot groene pusdruppels aan de penis.
  • Het seksuele gedrag: Sommige reuen en katers kunnen ongewenst hypersexueel gedrag vertonen door te willen rijden op knuffels en/of benen en natuurlijk op (niet-)loopse teven!

Wat is operatief castreren?

Bij het castreren van de reu worden beide (ingedaalde) testikels operatief verwijderd. Indien één van de testikels niet is ingedaald (en dus niet uitwendig zichtbaar is), zal deze via een buikoperatie verwijderd moeten worden. De hond zal voor een operatieve (onomkeerbare) castratie onder narcose moeten gaan. Aan elke narcose zit een klein risico.

Wat is chemisch castreren?

Bij deze vorm van “castratie” wordt er via een injectie onder de huid van de reu een medicijn gebracht. Dit medicijn geeft een stofje af welke de mannelijke hormonen 'onderdrukt'. Er bestaat een kortwerkend medicijn, welke drie tot vier weken werkt. Bij het langwerkende wordt een implantaat onder de huid gebracht. Dit werkt acht tot tien maanden.

Het effect is dus hetzelfde als bij een operatieve ingreep. Het verschil is dat de hond hiervoor niet onder narcose hoeft te gaan en dat het medicijn na een tijd weer uitgewerkt is. Het dus een omkeerbare situatie is.

Let op: Een castratie geeft meer eetlust en minder energiebehoefte, dus heeft de hond minder voeding nodig. Als hij dan toch dezelfde hoeveelheid voeding krijgt als voor de castratie, wordt daarmee de kans dat de hond dikker wordt na de ingreep groter. Gelukkig kunt u als eigenaar daarin een grote rol spelen door hem een kwart van zijn voeding minder te geven.

Heeft u vragen?

Voor het castreren van uw reu of kater is een chirurgische ingreep nodig. Gebruik de knoppen hieronder voor meer informatie. U kunt natuurlijk ook met onze assistente bellen, ze helpt u graag.

Terug naar Behandelingen
Narcoseformulier