Gebitsbehandeling

Bij een hond

Bij de jaarlijkse controle van uw hond of kat wordt ook aandacht geschonken aan het gebit. Wij controleren het gebit op de aanwezigheid van tandsteen en eventueel ontbrekende of loszittende elementen.

 

Indien er tijdens deze controle afwijkingen worden geconstateerd kunnen wij, in overleg met u, een afspraak plannen om het gebit onder een roesje schoon te maken en de mondholte verder te inspecteren.

 

Tijdens het schoonmaken van het gebit wordt met behulp van een ultrasoon trilapparaat het tandsteen verwijderd. Een gladder oppervlak geeft minder tandplak en daardoor ook minder snel opnieuw tandsteen vorming. Loszittende elementen worden verwijderd. Bij ernstige ontstekingen wordt een antibioticumkuur voorgeschreven.

Wanneer u uw huisdier weer komt halen krijgt u van een van onze assistentes een zogenaamde poestinstructie. Het dagelijks reinigen van het gebit door middel van poetsen (met eventueel een speciale tandpasta voor dieren) is de beste manier om tandsteen te voorkomen. Indien poetsen echt niet mogelijk is (met geduld bereik je vaak heel veel) zijn er nog andere hulpmiddelen om het gebit na het reinigen langer schoon te houden, zoals speciale kauwstrips en producten die met het voer of door het drinkwater gemengd kunnen worden. Wij helpen u graag om hier in te adviseren.

Bij een kat

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole van uw kat besteden wij ook aandacht aan het gebit. Wij controleren het gebit op de aanwezigheid van tandsteen en eventueel ontbrekende of loszittende elementen. Verder wordt bij katten extra aandacht besteed aan tandvlees problemen.

Indien er tijdens deze controle afwijkingen worden geconstateerd kunnen wij, in overleg met u, een afspraak maken om het gebit onder een roesje schoon te maken en de mondholte verder te inspecteren. Vooral bij oudere katten komen we regelmatig tumoren in de bek tegen. Jonge katten kunnen ernstige tandvlees problemen hebben waarbij een specifieke behandeling noodzakelijk is.

Tijdens het schoonmaken van het gebit wordt met behulp van een ultrasoon trilapparaat het tandsteen verwijderd. Een gladder oppervlak geeft minder tandplak en daardoor ook minder snel opnieuw tandsteen vorming. Loszittende elementen worden verwijderd en bij ernstige ontstekingen wordt een antibioticum kuur voorgeschreven. In sommige gevallen kan het bij katten noodzakelijk zijn om ook een bloedonderzoek te doen voor een juiste diagnose.

Wanneer u uw huisdier weer komt halen krijgt u van een van onze assistentes instructie over het voorkomen van tandsteen.

Gebitsproblemen konijn

Konijnen hebben een bijzonder gebit: alle snijtanden en kiezen blijven groeien tijdens het leven van een konijn. De snijtanden groeien ongeveer 2mm per week. Door o.a. een goede stand van het gebit en juiste voeding slijt het gebit en blijft het dus mooi kort.

 

Een veel voorkomend probleem zijn haken op kiezen en verkeerd of zelfs niet afgesleten voortanden. Haken op kiezen kunnen vervelend in het wangslijmvlies of de tong prikken waardoor het konijn pijn tijdens het kauwen heeft.

 

Het meest opvallende symptoom is het niet kunnen eten terwijl er wel interesse is in voer. Vaak krijgt het dier ook moeite om te drinken met name als het konijn een drinkfles heeft. Soms gaan de dieren kwijlen, waardoor de huid rond de bek nat en ontstoken kan raken. Doordat de het konijn niet kan eten kan het ernstig vermageren. Ook kunnen er problemen met het maagdarmkanaal ontstaan zoals verstopping of diarree omdat de darmen niet goed werken als het konijn niet eet. Het is dus belangrijk om te zien of uw konijn dagelijks keutels produceert.

Eetproblemen bij uw konijn

Niet kunnen eten is een levensbedreigende situatie voor een konijn. Als u konijn dus niet of slecht eet, is het belangrijk om een afspraak bij ons te maken.

In onze praktijk kunnen wij met een speciale kijker de tanden en kiezen inspecteren. We zien regelmatig konijnen met de zogenaamde 'olifantstanden' (lange snijtanden). Tijdens ons spreekuur knippen wij deze tanden. Als het konijn last heeft van haken op de kiezen worden deze onder narcose met behulp van een klein boortje en kiezenknipper weggeslepen. Er bestaat echter wel een kans dat de olifantstanden en/of haken op de kiezen terugkomen. Dit betekent dat bij sommige konijnen de behandeling regelmatig herhaald dient te worden. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het van belang dat het konijn voldoende hooi te eten krijgt om de slijtage van de tanden en kiezen te bevorderen.

Heeft u vragen?

U kan ons telefonisch bereiken op telefoonnummer 040 - 248 03 66.

Terug naar Behandelingen