Chippen

Alles over het chippen van uw huisdier

Waarom chippen?

Jaarlijks lopen in Nederland honderden katten, honden en andere huisdieren weg. Een groot deel daarvan, vooral katten, vindt de weg naar huis nooit meer terug. Veel van deze dieren komen via de dierenambulance in asielen terecht. Voor dieren die niet zijn geïdentificeerd en niet in een databank zijn geregistreerd is het vrijwel onmogelijk de eigenaren te vinden! Een halsbandje met een adreskokertje lijkt een goede oplossing, maar helaas kan dit relatief gemakkelijk verloren gaan, vooral tijdens de avontuurlijke tochten die uw huisdier soms maakt!

Tegenwoordig is er een unieke identificatie methode: de elektronische chip. Vanwege de lange naam wordt het elektronisch identificeren ook wel “chippen” genoemd. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen, unieke code. De chip is kleiner dan een eurocent, maar voor u en uw huisdier goud waard!

Verplicht voor honden vanaf december 2014

Honden die vanaf december 2014 geboren worden, moeten verplicht gechipt en geregistreerd worden. Het besluit van de overheid verplicht elke eigenaar om zijn pup binnen zeven weken door middel van een chip te laten identificeren. Tevens moet de eigenaar zijn naam, adres en woonplaats laten registreren. Alle gegevens komen in een databank van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Vanaf 2021 zijn deze regels nog aangescherpt en vooral gericht op het verkopen en overdragen van honden in Nederland. Dit zijn de belangrijkste toevoegingen:

  • Fokkers en importeurs moeten een UBN (Uniek BedrijfsNummer) voor niet-bedrijfsmatig gehouden honden aanvragen. Hiermee kunnen ze pups laten chippen en registreren bij het RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland).
  • Naar Nederland geïmporteerde pups moeten binnen twee weken na aankomst door een dierenarts geregistreerd worden. Dit gebeurt met een geregistreerde chip en een bijbehorend EU-paspoort.
  • In Nederland geboren pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en een paspoort hebben. Binnen 1 week na het chippen moet de fokker een geboortemelding doen.
  • Ook honden die binnen Nederland van eigenaar wisselen hebben een chip en een EU-paspoort nodig.

Het doel van deze verplichting is om het welzijn van honden te verbeteren en om misstanden in de hondenfokkerij en handel tegen te gaan.

Terug naar Behandelingen